Yeni Doğan Bebek Sünneti Nedir? Nasıl Yapılır?
Sünnet, penisin uç kısmındaki deri katlantısının cerrahi olarak alınması işlemidir. Bu deri katlantısı, idrar çıkış deliğini kapattığı için bölgede kapalı bir boşluk oluşturmaktadır. Bu boşluk, idrar ile temas halinde bir alan olduğu için bakteri oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Sünnet, günümüzde çoğunlukla dini amaçlı yapılsa da sağlık açısından da önemli bir durumdur.
Sünnet için en ideal zaman doğumdan hemen sonraki zamandır. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin, bu erken dönemde sünnet operasyonunu geçirmesi, iyileşme sürecine önemli katkılar sağlamaktadır. Çoğunlukla bebeğin doğumundan 24-48 saat sonra yapılan bu cerrahi operasyon, 15-20 dakika sürmektedir. İdeal operasyon şartlarında, özel olarak ısıtılan ve iyi aydınlatılan bir cerrahi masada ameliyat gerçekleştirilmektedir. Bu operasyonda çok ince dikişler kullanılmaktadır
Sünnet Operasyonunun Yararları
- Üriner enfeksiyonu riski azalmaktadır.
- Hijyenik açıdan avantaj sağlamaktadır. Kapalı sünnet derisi, bakteri oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Açık penis ucu ise, kolayca temizlenebilmektedir.
- Penis kanseri riski, sünnet operasyonuyla birlikte azalmaktadır.
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski azalmaktadır.
- Fimozis gibi penis ile ilgili problemler azalmaktadır.
- Bebeklerde lokal anestezi ile operasyon yapılabilmektedir. Genel anestezi gerekmez.
- Bebekler, psikolojik olarak bu operasyondan etkilenmemektedir.
- Bebekler hızlı büyüdüklerinden iyileşme süreci de hızlı şekillenmektedir.
Sünnet operasyonu, özellikle 24-48 saatlik bebekler için uygulandığında, çabucak iyileşme avantajı sağlamaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen bu operasyonda bebeğin ameliyat öncesi aç kalması gerekmemektedir. Sünnet derisindeki damarlar yeni doğan bebeklerde yeni gelişmekte olduğundan çok küçüktür. Bu nedenle kanama kontrolü kolaydır ve çok ciddi kanamalar görülmemektedir. Sünnet sonrası bakım ise bebeklerde çok daha kolaydır. İyileşme ise bebeklerde çok daha hızlı gerçekleşmektedir.
Hangi Durumlarda Sünnet Uygulanmaz?
- Prematüre doğumlarda
- Doğum ağırlığı düşükse
- Bebeğin genel bir hastalık durumu varsa
- Enfeksiyon tablosu varsa
- Ailede hemofili öyküsü varsa, kanama ve pıhtılaşma sorunu varlığında
- Doğuştan hipospadias gibi penis anomalisi varsa
- Bebekler, psikolojik olarak bu operasyondan etkilenmemektedir.
- Bebekler hızlı büyüdüklerinden iyileşme süreci de hızlı şekillenmektedir.
Bu gibi durumlarda sünnet uygulanmamaktadır.
Bebeklerde Post-operatif Bakım
Sünnet operasyonu gerçekleştirildikten sonra, genelde ağrı kesici verilmeye gerek duyulmamaktadır. Anneler bebekleri sık sık emzirmelidir. Bebeğin mızmızlanmaya başlamasıyla, emzirilmesi sonucu bu durumun üstesinden gelinebilmektedir. Emen bebek gevşer, rahatlar ve duygusal anlamda da doyarak, ağrı hissi geçmektedir.
Antiseptikli pomatlar uygulanabilmektedir. Sünnetli kısım üzerine uygulanan antiseptikli pomatlar sonrası, steril gazlı bezle bölge örtülmektedir. Steril gazlı bez, enfeksiyon ve yapışma riskini azaltmaktadır. Günde 4-5 kez antiseptikli pomat uygulanabilir.
Bebeklerde, operasyon esnasında emilebilen iplikler kullanıldığı için dikişlerin alınması gerekmemektedir. Dikişler, kendiliğinden eriyerek düşmektedirler.
Mutlu Sünnet Kliniğinde, sünnet operasyonunu yalnızca Dr. Zafer Mutlu gerçekleştirmektedir. Sünneti, steril ortamda, optimum operasyon şartlarında, özel olarak ısıtılan ameliyat odalarında gerçekleştirmekteyiz. 15-20 dakika civarı süren bu operasyon, cerrahi prensiplere uygun olarak yapılmaktadır. Güvenle tercih edilen bir uygulamadır.